5 Tips για να Οργανώσετε το Παιδικό Υπνοδωμάτιο

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη μέθοδο Μοντεσσόρι για το παιδί σας, δεν χρειάζεται να περιμένετε την προσχολική ηλικία ώστε να αρχίσετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται και να ενεργεί ανεξάρτητα.

Μετατρέψτε σήμερα το χώρο του παιδιού σας σε ένα ασφαλές και ανεξάρτητο μαθησιακό περιβάλλον.

5 Πρακτικές Συμβουλές

Με αυτές τις συμβουλές θα δημιουργήσετε ένα εκπαιδευτικό και πρακτικό υπνοδωμάτιο στα πρότυπα της Μοντεσσόρι.

1. Απλή διακόσμηση, λίγα αντικείμενα

Η κρεβατοκάμαρα του παιδιού ας είναι ένα χαλαρωτικό μέρος όπου το παιδί θα μπορεί να νιώθει άνετα και να έχει πρόσβαση στα πράγματά του.

Ως προς τα χρώματα σκεφτείτε τις παλ αποχρώσεις και κάδρα ή φωτογραφίες στο ύψος του ματιού του παιδιού! Ένα βάζο με λουλούδια, μια κεραμιδόγατα που λιάζεται, ένα σκυλάκι που πίνει νερό, είναι εξαιρετικοί πίνακες για το υπνοδωμάτιο του παιδιού!

Για να προωθήσετε την ανεξαρτησία, είναι σημαντικό να κρατάτε τα πράγματα απλά και ξεκάθαρα. Όσο λιγότερα αντικείμενα έχει στο δωμάτιο, τόσο πιο εύκολο είναι για όλους να τα μαζέψουν και να υπάρχει τάξη, οπότε και το παιδί θα μάθει γρήγορα τη θέση του κάθε αντικειμένου.

2. Ελεύθερο κρεβάτι

Τα κρεβάτια-κούνιες περιορίζουν την κίνηση και αφήνουν τα παιδιά να εξαρτώνται από τους γονείς τους για την πρόσβαση στο δικό τους κρεβάτι.

Οι γονείς αποφασίζουν πότε πρέπει να κοιμηθεί το παιδί τους και πότε πρέπει να ξυπνήσει, μια απόφαση που, συχνά βρίσκει αντίθετο το παιδί, με αποτέλεσμα φωνές και κλάμματα.

Δοκιμάστε ένα ελεύθερο κρεβάτι, με προστατευτικό στο πλάι ή ένα στρώμα στο πάτωμα. Το παιδί ξαπλώνει σε μια ελεύθερη επιφάνεια ύπνου και εκπαιδεύεται στον τρόπο που θα ξαπλώνει σε όλη του τη ζωή!

Ο γονιός μπορεί να ξαπλώσει δίπλα του ή να καθίσει να το νανουρίσει, να το χαϊδέψει, να του αφηγηθεί μια ιστορία και το παιδί σταδιακά θα αφεθεί στη γλυκειά χαλάρωση του ύπνου.

3. Μικρά παιδιά, μικρά έπιπλα

Τα σπίτια μας είναι φτιαγμένα στο μέγεθος των ενηλίκων και τα παιδιά στέκουν ανήμπορα ακόμη και στην πιο απλή διάδραση: πλένω τα χέρια στο νιπτήρα, ανοίγω το φως του μπάνιου, ανοίγω την πόρτα. Το παιδί ματαιώνεται καθώς δεν τα φτάνει.

Η ελεύθερη κυκλοφορία και η προσβασιμότητα είναι βασικά στη φιλοσοφία Μοντεσσόρι. Μικρά έπιπλα, βοηθητικά σκαλοπατάκια, μικρό τραπέζι και καρέκλα για το φαγητό ή το σνακ κ.τ.λ.

Θα διαπιστώσετε αυτόματα ότι μειώνονται οι εντάσεις, όσο το παιδί αυτονομείται στο ίδιο του το σπίτι.

4. Δραστηριότητες οργανωμένες θεματικά

Σύμφωνα με την μέθοδο Μοντεσσόρι, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Τα πολλά παιχνίδια είναι υπερβολικά διεγερτικά και ένα παιδί που δεν είναι σίγουρο για το τι πρέπει να παίξει, συχνά καταλήγει να μην παίζει με τίποτα.

Δοκιμάστε να οργανώσετε λίγα παιχνίδια του παιδιού σας σε θεματικούς σταθμούς: γωνιά βιβλιοθήκης με 3-4 βιβλία που εναλάσσονται, γωνιά ζωγραφικής/τέχνης, μία μπάλα σε ένα καλάθι, 1 παζλ, ραδιόφωνο, 2 επιτραπέζια με κάρτες κ.τ.λ.

Φροντίστε να εναλλάσετε τα παιχνίδια και τα βιβλία τακτικά, ώστε να υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο για να τραβήξετε τη προσοχή του παιδιού σας.

5. Κάνετε τα πράγματα προσβάσιμα

Για να μάθει το παιδί σας να λειτουργεί αυτόνομα στο δικό του χώρο, θα πρέπει να κάνετε αυτό το χώρο προσιτό για εκείνο.

Τοποθετείστε στα χαμηλότερα ράφια της συρταριέρας κάποια ρούχα για να τα φτάνει το παιδί μόνο του. Ιδανικά στο ένα συρτάρι ας είναι τα παντελόνια και στο άλλο οι μπλούζες. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια ράγα χαμηλά στο ντουλάπι του, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να κρεμάσει τα δικά του ρούχα.

Ένα χαμηλό σκαμνί, ή μια μικρή καρέκλα στο δωμάτιο, θα επιτρέψουν στο παιδί σας να καθίσει για να ντυθεί. Μια καλή ιδέα είναι να υπάρχει ένας καθρέφτης εκεί κοντά για να παρατηρεί το σώμα του που μεγαλώνει.

Ανεξάρτητα παιδιά = Ευτιχισμένα παιδιά!